Dette indlæg giver dig inspiration til at bruge naturen og i særdeleshed skoven mere aktivt på din vej mod bedre trivsel. Her får du 3 forskellige veje til hvordan naturen hjælper dig til velvære og positivt nærvær med dig selv og din krop: Leg, sanseoplevelser og til sidst en meditation. 


Start din næste skovtur her. Øvelserne er nogle, jeg selv bruger. De kan bruges til at give dig en god start på dagen og vil ligeledes kunne hjælpe dig til større nærvær efter en travl dag.

Er du så heldig at arbejde et sted, hvor der er adgang til lidt natur og et par træer, kan du vælge en enkelt eller 2 af øvelserne ud og bruge dem til at finde balancen midt på dagen. En effektiv pause vil skærpe din opmærksomhed, forbedre din dømmekraft og du kan fortsætte din dag med øget compassion og bevidsthed. Det vil hjælpe dig ned i kroppen til en indre ro og balance.

Spring ud i legen

Har du kontakt til dit indre legebarn kan du springe ud i legen og lade dig inspirere af omgivelserne.

Hvis det føles trygt og sikkert, så gå lidt væk fra den traditionelle sti, der er næsten altid andre menneske- eller dyreskabte stier, der fører dig ud på eventyr..

Gå balance på et væltet træ. Kravl op på, over og under forhindringer. Hop i en vandpyt eller list overdrevet hele vejen rundt om den på tåspidser. Kast med eller spark til de visne blade. Du kan også lede efter dyreliv og svampe, give dig selv (eller en anden) brusebad ved at ryste et dugvådt træ eller begrave dine bare tæer i skovbunden.

Det vigtige er ikke hvad du gør, men fordybelsen, din tilstedeværelse og din lyst til at lege og udforske omgivelserne med krop og sanser.

Sæt tempoet ned og åbn for sanserne

Kender du dit eget tempo eller følger du ofte med strømmen? Måske presser du dig selv til et højt tempo, for at komme videre til det næste? Vi har forskellige tempi på forskellige tidspunkter. Det kan være godt at finde sit eget tempo, og det kræver ofte vi mærker ned i et langsommere tempo fra tid til anden, hvilket kan udfordre os mentalt, hvis det er meget uvant. Skoven hjælper os med at lave et skift fra direkte/fokuseret opmærksomhed til spontan opmærksomhed, som kræver mindre energi og “lader hjernen op”.

Når vi sætter tempoet ned i skoven, er det nemmere at åbne op for sensitiviteten overfor omgivelserne og vi kan tage alle sanserne i brug. Det har især en positiv langtidsvirkende effekt på kroppen og vores nervesystem.

Fire øvelser til at åbne dine sanser i naturen

Måske har du hørt om skovbadning. Skovbadning er hentet fra Japan, hvor det er brugt rent medicinsk, og har det formål at skabe harmoni og velvære for os mennesker.
Der findes i dag en del forskning, som påviser naturens helbredende kræfter. Herhjemme har naturvejleder og biolog Simon Høegmark forsket en del i biofilia-teorien og effekterne af væren og ophold i naturen. Det er både naturvidenskabeligt bevist at naturen vibrerer på frekvenser, som er særligt gode for at bringe os i balance. Er du mere til det åndelige og spirituelle afdeling, så kobler bl.a. shamanismen naturhealing og krop.

Jeg bruger naturen bevidst til at bringe instinkterne – den naturlige intelligens i os – i større balance, hvilket giver adgang til bedre dømmekraft, fordi vi har nemmere ved at mærke ind i vores grundlæggende fysiske og emotionelle behov.

Hvis du har fået lyst til at mærke på egen krop, hvad naturen kan gøre for din indre ro og balance, er der her 4 små øvelser at starte med, som praktisk er ret simple.

Jeg laver arrangementer til medarbejderteams og større grupper samt holdundervisning, hvor aktiviteter i naturen indgår. Er du interesseret i at arbejde med din personlige udvikling og bruge naturen som aktivt element i den forbindelse kan du kontakte mig eller her læse mere om mit 1:1 udviklingsforløb i naturen  >>

Brug skoven til mindfulness og meditation.

Bevidst nærvær, mindfulness eller meditation. Kært barn har mange navne. Det handler alt sammen om at være tilstede i nu’et og give slip på overjeg’ets dømmende og vurderende tanker. På den måde kan man argumentere for at alle øvelser i dette indlæg er meditative, fordi vi foretager et opmærksomhedsskift.

Hvis dit hoved er fyldt af tanker og pulsen stadig er høj, selvom du er gået ud i naturen. Kan det være en god idé, at stoppe op og bruge nogle minutter på din gåtur til at komme tilstede.


Her nedenfor finder du inspiration til, hvordan du kan bruge omgivelserne i skoven i en meditation til at finde ro og nærvær med dig selv.
Du kan sagtens guide dig selv, men har du brug for lidt at støtte dig op af, så er der her både billede og lyd.

Du har ikke brug for høretelefoner til meditationen. 
Hvis du gerne vil sidde ned, så du bedre kan finde roen, kan det i de tidlige morgentimer og i vinterhalvåret anbefales at have et underlag med, så kulden ikke trænger op og du kommer til at fryse og spænde op undervejs. Det er selvsagt kontraproduktivt, når vi netop gør det for at slappe mere af i krop og sind.

Rigtig god skovtur og rigtig god fornøjelse..

Jeg vil meget gerne høre din mening om øvelserne, dine oplevelser og hvad naturen gør for dig. Send mig en besked>>