Balance og naturkræfter
Naturen har en særlig evne til harmoni og balance, som giver os indre ro og styrke.
Undersøgelser viser, at vores kropslige instinkter i de rette naturlige elementer (biofilia-teorien) bringes i balance, og vores opmærksomhedsniveau ligeledes finder et harmonisk leje.
Jeg vil gerne invitere dig til at skrue op for sanserne og komme ud i skoven, og mærke det på egen krop.
Der er ikke meget, der slår at blive rusket igennem af vinden, stående på toppen af en klit til lyden af Vesterhavets brusen og bølgerne, der slår mod kysten – eller en smuk solnedgang på en badebro med et kig ud mod horisonten og et par sejlskibe ved Svendborgsund.
Her til morgen er jeg startet dagen i skoven, og det var helt magisk! (se fotos) Solens stråler, der brød gennem trækronerne og fik skovbunden til at glimte og emme, mens lyden af dugvåde dryppende træer og fuglesang udgjorde baggrundstæppet.
Jeg elsker naturen, og det den kan, og jeg bruger naturen bevidst, både i min egen personlige udvikling og i mit arbejde med at støtte andre på deres udviklingsvej 1:1 forløb, på workshops og gruppeforløb.
Naturen har en positiv indvirkning på stress og beroliger krop og hjerne, da vi er tilbage i det naturlige element. Der findes studier, der viser at vores immunforsvar styrkes, når vi færdes i bestemte skovmiljøer og omgiver os med naturens kredsløb og de samme grundstoffer, vi selv er skabt af.
Bevægelse, skift og forandring er en del af livet og naturens gang
Naturen konfronterer os med livets gang. Naturens cyklus, død og (gen)fødsel er et konstant tema.
Bevægelse og forandring er en uundgåelig del af livet og naturens gang. Der er noget kraftfuldt, vildt og råt over naturen, men også stille, blidt, favnende og ordnet på samme tid. Det er et perfekt rum for at finde ro, men også for leg og at åbne op for vores sanser. Der er bogstavelig talt højt til loftet og åbne vidder, der er horisont, rødder og næring, og der er oaser, gemmesteder og udfordrende passager.
Alt det, vi – vores urmenneske – har brug for, findes inden for rækkevidde, og naturen har en evne til at få os mennesker til at føle os små på den gode måde. – At noget er større end os og samtidig, en instinktiv forståelse af, at vi er forbundet med dette ”større”.
Når vi åbner op for sanserne, kan vi instinktivt aflæse naturens og kroppens signaler og dermed vores grundlæggende behov, og vi kan bedre slippe noget af kontrollen og forstyrrende tanker i naturen.
4 øvelser til skovturen, der lukker op for dine sanser
Efteråret er helt perfekt til at gå på sansetur i skoven. Men faktisk har enhver årstid i Danmark sit eget særpræg, så læser du dette på et andet tidspunkt og en anden årstid, så vent ikke, kom derud og nyd det!
Japanerne kalder det skovbadning (Shinrin yoku), og har brugt det i flere årtier som terapi og behandling af f.eks. stressbelastninger.
Har du lyst til at bruge naturen som en vej til indre balance og opnå øget nærvær og trivsel, og ikke helt ved, hvor du skal starte, så har jeg her givet 4 forslag til nye oplevelser og sansninger på din næste tur i skoven, der vil nære dig lang tid efter, du er kommet hjem igen.
Stillevandring i 10 minutter eller længere
Stillevandring er gang i et laaaangsoomt og roooligt tempo, hvor du (og andre) ikke taler. -Er I flere afsted, så gå med ca. 2 meters afstand imellem, så I ikke forstyrrer hinandens rum, men stadig følges ad. Stillegang hjælper dig til at lukke op for sanserne og være nærværende. Hvis det opleves trygt, så gå gerne væk fra stien og orienter dig i omgivelserne undervejs. Hvad er der at opleve både tæt på og langt væk?
Find DIT træ
Træer kan noget helt særligt – og det er okay at lede lidt efter det helt rigtige træ. Start med at skabe kontakt ved at lægge din venstre håndflade på stammen. – Det giver en direkte forbindelse til hjertet. Forbundetheden er til at mærke (Synes du det lyder lige lovligt hokus pokus? Jamen, så må du jo ud og prøve det af…).
UDFORSK dit træ
Luk øjnene, og åbn op for dine andre sanser. Duft til træet og barken (- der er stor forskel på et løvfældende træ og eksempelvis et træ fra gran-familien).
Brug berøringssansen til at gå på opdagelse rundt på hele stammen af dit træ. Gå helt ned i knæ og mærk overgangen mellem træ og skovbund.
Har træet mosbeklædning? Har det ridser og skrammer og ”ar” eller grene, der stikker ud (og blade – hvis det er forår, og du har fundet et bøgetræ, så smag evt. også på et blad)?
Kan du nå hele vejen rundt om træet med dine arme og ben? Er der andre særlige kendetegn ved dit træ? Bevæger træet sig? Hvad sker der (i dig), hvis du læner dig ind mod træet?
KRAM ET TRÆ i mindst 20 sekunder
Måske har du hørt om dette fænomen før og synes, det er lidt fjollet? Ligegyldigt, bare GØR det! Og gør det i mindst 20 sekunder! Hvis du ikke har så meget tid i skoven eller en utålmodig familie med dig, der ikke er med på alle legene, så prioritér denne øvelse over et par af de andre.
Det er rarest hvis træet har en god krammestørrelse, så man både kan læne sig ind og samtidig nå rundt om det. Giv dig hen til krammet, læg kind og bryst ind mod stammen. Slap af og træk vejret, vær tilstede og mærk forandringen i krop og nervesystem.
Når du i trækrammet, skaber kontakt og samtidig slapper af i krammet mindst 20 sek., får du en selvproduceret hormonindsprøjtning oxytocin og adgang til dit ro-hvile-system.
Oxytocin fremmer blandt andet vores empatiske evner og virker desuden hæmmende på inflammation i kroppen.
Vend empatien mod dig selv, nyd den selvomsorg, der ligger i at tilbringe kvalitetstid med dig selv på en skøn og nærværende måde. Vil du afprøve skovbadning og har du brug for at finde ro, så har jeg desuden lavet en guide til en lille meditation, du også kan bruge. Øvelser du kan tage med i skoven>>
Er din afdeling interesseret i værktøjer der skaber ro, så er min workshop Mentalt Sundhedsboost>> værd at se nærmere på. Jeg tilbyder også 1:1 forløb i naturen>>
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!