Har du talt med din krop i dag?

Vi er nødt til at have kroppen med. Kroppen og dit nervesystem kan fortælle dig alt det, du har brug for at vide. Den giver dig input og indsigt og er din bedste guide til større frihed og glæde.

Husker du kampagnen “Har du talt med dit barn i dag?” Den er vist nok helt tilbage fra 80’erne, og som jeg husker det, havde den til hensigt at sætte fokus på dialog og kvalitetstid. At tale med – ikke om eller til dit barn i mindst 20 minutter hver dag.

Overskriften er inspireret af Ole Flemming Pedersens kampagne. Der er nemlig mange lighedspunkter, når det kommer til vores holdbarhed på arbejdsmarkedet og vores evne til at lytte til kroppens fortællinger.

Det handler om nærvær. Først og fremmest med dig selv. At være til stede med dig selv, så du kan registrere og mærke dine behov, og balancere din energi, mens du har øje for dine ressourcer (også dem i dine omgivelser).

Vi overhører kroppens signaler

God kommunikation generelt handler i høj grad om at lytte åbent og dernæst gå i dialog. Min erfaring er, at vi alle er blevet rigtig gode til at overhøre eller mistolke kroppens signaler. Hvis der overhovedet er kontakt. Det sker ikke mindst, når vi er på arbejde og optaget af, hvordan vi kan præstere og være nyttige for andre.

Jeg kan selv være slem til at fortabe mig i en spændende opgave foran computeren eller føle – fortælle til min krop – at det er vigtigere at fortsætte og blive færdig eller vigtigere at give en hjælpende hånd til en kollega end at lytte til mig selv. Det er sjovere og til tider mere behageligt end at skulle vælge samtalen med mig selv mere aktivt til. For de flestes vedkommende er vi vokset op med, at det er forbundet med anerkendelse at strække os lidt længere – modsat, når vi er nødt til at sige fra, udskyde, holde pause eller på anden måde prioritere os selv.

Vores tillærte vaner gør os i tvivl om kroppen

Meget foregår helt ubevidst og er overlevelsesstrategier, der forstyrrer balancen i de grundlæggende instinkter og kroppens reelle behov. Angsten for afvisning, manglende anerkendelse og at stå udenfor gruppen kan få os til (ubevidst) at undertrykke behovet for en pause.

Vores instinkter (mavefornemmelsen) er den kropslige intelligens, vi kan konsultere og lytte til for at holde balancen. Vores personlighed og måden, vi har tillært, at vi “bør” være i verden på, har det dog med at forstyrre og gøre os i tvivl om det, kroppen gerne vil fortælle.

Det er med kroppen ligesom med børnene: Er du ikke nærværende, så larmer den højere og højere, indtil den får din opmærksomhed.

Som børnene, der har brug for din udelte opmærksomhed og bilen, der har brug for optankning og et servicetjek i ny og næ, så har vi også flere gange dagligt brug for at stoppe op og nysgerrigt samtale og lytte til kroppen for at være i stand til at være noget for andre.

Gevinsten er bedre energetisk balance og større nærvær henover hele dagen, og det vil sige, at kunden, kollegaen – eller familien- du møder sidst på dagen også mærker HELE din tilstedeværelse.

Du bidrager langt bedre med det, du kan, når du ikke samtidig har en kamp eller undertrykkelse i gang om hvorvidt din krop skal bestemme om den er træt og har brug for næring, bevægelse eller anden omsorg.


Taler du til, om eller med din krop?

I hvor høj grad dømmer du dig selv og tager afstand, når din krop gerne vil i kontakt med dig på et “ubelejligt” tidspunkt?

I hvor høj grad respekterer du kroppen som en medspiller, en god og (k)ærlig ven – eller som barnet, der af og til fortæller eller viser dig det, du ikke ønsker at høre, se og mærke, men som du alligevel har brug for?

 

Kom din krop i forkøbet og start en samtale i dag

Vid at det er en proces, der muligvis kræver lidt tilvænning, hvis det ikke er noget, du er vant til. Det kræver først og fremmest villighed til bevidst nærvær uden at dømme og vurdere. Måske vil du først lægge mærke til alt det ubehagelige og alle spændingerne, fordi det er det, som larmer højest. Nogle kan opleve eksempelvis svimmelhed, hvis du har lukket ned for kroppen længe. Overgiv dig langsomt, tal pænt og med din krop, og så er det også muligt at få kontakt til ro, harmoni og nydelseskroppen.

Vil du have 3 forslag til, hvordan du kan skabe positiv kontakt til kroppen, som varer under 10 minutter, som du -og dine kolleger- kan bruge i løbet af arbejdsdagen?

Skriv til mig> , og jeg sender øvelserne til din mailboks.

Opmærksomheden på kroppen og din kropsbevidsthed vil hjælpe dig til at registrere, hvornår du er gået på kompromis og har presset dig selv, så du snarest muligt kan bringe dig selv og dit nervesystem tilbage i balance igen.

 

Få øje på de gode tidspunkter til mindst én daglig dialog

Ja! Der er tidspunkter og situationer – f.eks. sammen med de der føromtalte børn, hvor vi har brug for at have opmærksomheden udadtil, være mere i kontrol, og hvor det, kortvarigt, er bedst at gå på kompromis og behovsudsætte.

I en situation, hvor du ikke kan få eller give dig selv det, du har behov for, vil dét, at du har mærket dig selv og anerkendt det, være nok til, at skuldrene (eller, hvor du spænder op henne) hurtigere kommer længere ned. Skab bagefter plads til dialogen og til dig selv, så du ikke ender som den trælse, vrisne kollega eller forælder uden overskud til nærvær.

Med den viden og information din krop tilbyder, kan du begynde at være mere opmærksom på dine reelle behov uden overdommeren griber ind, og hvornår i løbet af dagen, du godt kan give dig selv det, du har brug for, så du – og dermed din krop – kan holde i længden.

Oplever du, at det er nær umuligt at finde rum og nærvær med din krop, end ikke på toilettet, så er du i reel fare for at kroppen selv siger fra og sætter farten ned for dig. Er du i sådan en situation, kan du meget vel have brug for hjælp til at genskabe kontakten og hjælp til tolkningen af din krops signaler, så du kan genvinde balancen.

Mine individuelle forløb har netop det fokus.

Udviklingsforløb>

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *