Om at bruge legen som et bevidst værktøj
Leg og glæde har altid været vigtige elementer i mit arbejde med mennesker. Det er her energien ligger. Når vi er på vej ud i ukendt land er der nok, vores krop og hjerne kan blive skræmt af. Det er lettere at gå ind i noget nyt, hvis det ”bare” er noget, vi leger.
Kan man lege sig til forandringer og en bedre balance?
Ja helt bestemt! Se på børnene på legepladsen eller i skoven. De kan ikke lade være med at udfordre sig selv og hinanden gennem legen. Det er en naturlig del af livet og vores udvikling. Og når vi er i god leg, så glemmer vi tid og sted, vi er i flow, vi er i tilstede med det som er lige nu og her. Jeg er derfor stor tilhænger af en undersøgende og lidt pragmatisk tilgang, hvor vi (med barnets øjne) går på opdagelse og er nysgerrige og undersøgende på det nye. Hvad sker der, hvis vi åbner op for sanserne og lader voksendommeren blive udenfor døren?
Børn er ikke bevidste om, hvilken læring de er i gang med midt i legen. De lader sig intuitivt føre med. Analysen er ikke nødvendig, for kroppen tager læringen ind uden ord og lagrer den som en erfaring at trække på til næste gang.
Kroppen har sin helt egen naturlige intelligens, som er langt stærkere end alt andet – vores instinkter. Leg er forbundet med seksualinstinktets nysgerrighed, det sanselige, mod til udforskning og overgivelse til nyt. Men særligt har leg med vores sociale instinkt at gøre. Evnen til at relatere, adaptere og forbinde sig med omgivelserne er noget der afprøves og opbygges gennem leg. Som voksne er legen derfor guld værd, når vi ønsker forandring.
Leg skal være trygt og sjovt
Når man leger, laver man en kontrakt med hinanden. Legen følger etiske spilleregler. Man kan deltage på egne præmisser og byde ind med det, man er klar til, og det er legitimt at trække sig helt eller delvist. Vi er de eneste eksperter i os selv, og kun vi selv ved, hvad vi er klar til at gå på opdagelse i.
Vi møder eller søger ofte grænser i legen. For voksne er det sådan at jo mere ukendt territorie, du bevæger dig ind i, jo sværere vil det være for overjeg’et/ego’et ikke at blande sig og have tendens til at dømme enten udadtil (de andre) eller indadtil (mig selv) og forsøge at opnå kontrol. Nogen vil møde begrænsninger allerede på vej ind i legen. Det er okay, så er du måske i stand til at være tilstede ved nysgerrigt at betragte dig selv betragte legen.
Leg kan dæmpe angst
Legen kan hjælpe os med at afvæbne frygt. Leg er for mig lig med a) nysgerrighed – den åbne, kærlige nysgerrighed, som barnets “beginners mind”- plus b) playfulness – ordet på engelsk, synes jeg dækker bedst, og der findes ikke et godt tilsvarende ord på dansk.
Det helt unikke ved os mennesker, er vores antal af neurologiske forbindelser i, til og fra frontallappen (pandelappen). Denne udviklede del af hjernen gør os i stand til bevidst at betragte os selv udefra og til abstrakt tænkning. – Vi kan drømme og fantasere og har en udviklet forestillingsevne på godt og også på ondt.
Angst er lig med hukommelse (tidligere lagring) blandet med vores forestillingsevne – håbet om det bedste og samtidig frygten for det værste – og angsten kan holde os fanget og fixeret i et følelsesmæssigt loop i vurderende og dømmende tanker, stukket af ud i fremtidige scenarier. Hvis vi tager legen til brug kan vi bedre udforske forskellige forestillede scenarier i nu’et.
Leg bringer os i flow-tilstand. Legen stimulerer og udvikler alle dele af hjernen, men har i høj grad forbindelse til det limbiske system, som har med vores følelser, hukommelse og instinkterne at gøre.
Instinkterne bringes i balance i nu’et, hvilket gør os i stand til at bruge vores intuitive dømmekraft, tænke ud af boksen og få øje på nye veje ud af angsten, hvilket er en forudsætning for at ændre vaner og mønstre. Hvis du har svært ved at forestille dig, føle og kropsligt sanse en anden verden, end den du befinder dig i lige nu, hvordan og hvor skal du så rykke dig hen?
Hvorfor er leg en udfordring for voksne?
I legen er vi mere frie, og vi bliver mere modige, for “vi leger jo bare”. I leg kan vi starte ét sted og ende et helt andet. Legen er en genvej til sjælen, til din intuition og den, vi var engang. Et frirum uden andet formål end at være og lade sig flyde med. Legen har nemlig betydning i sig selv.
Derfor kan leg for nogle voksne være lidt af en overvindelse, fordi det kræver, at vi overgiver os og slipper kontrollen.
Det kan være lidt af en prøvelse at gå med på legen og det er ofte “en muskel”, der skal trænes op lidt af gangen, inden vi føler os helt tilpas og knap så fjollede og dømmende overfor os selv. Overlever instinktet – såfremt det er dit dominerende – vil gerne stritte lidt imod her og bevare kontrollen, ligesom det ofte er tegn på et blindt socialt instinkt, hvis legen allerede fra barns ben har været svær og lidt fremmed for dig, men også her der ligger et stort potentiale gemt.
Er du blevet nysgerrig på hvad de 3 instinkter er, kan du bl.a. læse mere her >
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!